طلاق توافقی
طلاق توافقی طلاقی است که زن و شوهر به هر دلیلی تصمیم میگیرند که به زندگی مشترکشان پایان دهند و توافقا وارد پروسه ی طلاق میشوند. بر خلاف طلاقهای یک طرفه که باید تابع قوانین سخت و دست و پاگیر دادگاهی شوند. در طلاق توافقی کلیه ی مسائلی که به زندگی مشترک زوجین بستگی دارد مانند حضانت بچه ها ، نفقه،اجرت المثل و بقیه ی دیون با توافق طرفین تعیین میشود. و دادگاه هم در برابر توافقات زوجین کاملا تسلیم است.
مراحل طلاق توافقی
پروسه ی طلاق توافقی اخیرا شامل تغییراتی شده است و مراحل آن اندکی زمان بر تر از گذشته شده است. به این شکل که زوجین باید ابتدا به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در سطح شهر مراجعه کنند. و با داشتن کد ثنا در سامانه ی تصمیم ثبت نام کنند و کد رهگیری برای آنان صادر شود. بعد از ثبت دادخواست طلاق توافقی وقت نوبت مشاوره از طرف دفتر قضایی به آنها داده میشود. این مشاوره بر خلاف سالهای قبل اجباری است. بنابراین دادگاه برای انجام مشاوره خانواده اختیار ندارد بلکه الزام و تکلیف دارد. و حتماً باید مشاوره قبل از صدور رای انجام شود. این مشاوره ها در راستای توافقات حاصل بین قوه قضائیه و سازمان بهزیستی کشور و به جهت بالا بردن سطح کیفی مشاورههای خانواده تصمیم بر این شده که مراکز مشاوره زیر نظر سازمان بهزیستی کشور باشند.
جلسات مشاوره طلاق
انجام جلسات مشاوره حدوداً ۵ جلسه ی آن ضروری است و در طول یک هفته بیشتر از یک جلسه ی مشاوره امکانپذیر نیست. یعنی جلسات اجباری مشاوره تحت هیچ شرایطی کمتر از۴۵ روز نخواهد بود. اگر زوجین در طول این جلسات از طلاق منصرف شدند که پرونده بسته میشود. و اگر زوجین همچنان بر تصمیم خود مبنی بر طلاق اصرار داشته باشند، مرکز مشاوره اقدام به صدور گواهی عدم انصراف از طلاق مینماید. در این مرحله برای انجام طلاق توافقی، دادخواست طلاق به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی تقدیم میشود.
یادآوری این نکته ضروری است صدور گواهی عدم انصراف از طلاق که برای ثبت دادخواست طلاق توافقی الزامی است، حداقل ۴۵ روز پس از اولین جلسه ی مشاوره امکانپذیر است.
ثبت دادخواست طلاق
پس از صدور این گواهی ، زوجین باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی (ترجیحا همان دفتری که در ابتدای کار ثبت نام کردند) مراجعه کرده و نسبت به ثبت دادخواست طلاق اقدام نمایند. بعد از این مرحله ار طریق سامانه ی ثنا برای زوجین تاریخ و ساعتی که باید در دادگاه خانواده حضور داشته باشند ابلاغ میشود. در مرحله ی آخر زوجه باید به آزمایشگاه پزشکی مراجعه کرده و با در دست داشتن گواهی عدم بارداری و همراه با زوج به دفاتر طلاق مراجعه کنند و صیغه ی طلاق جاری شود.
البته اگر زوجه باکره یا یائسه باشد نیاز به گواهی عدم بارداری نیست و اگر زوجه باکره باشد تنها با مراجعه به پزشک قانونی میتواند گواهی سلامت بکارت دریافت کند و آزمایشگاه یا مراکز پزشکی دیگر برای دادگاه قابل قبول نیست. لازم به ذکر است پس از صدور گواهی عدم امکان سازش از سوی دادگاه، زوجین تا ۳ ماه فرصت دارند تا با در دست داشتن گواهی عدم امکان سازش به دفتر طلاق مراجعه نمایند و با جاری شدن صیغه طلاق، مراحل طلاق توافقی به اتمام برسد.
برای دریافت مشاوره و دریافت توضیحات بیشتر شما میتوانید از طریق پادکست های حقوقی راهنمایی های لازم را دریافت کنید.
انواع طلاق
از بین انواع طلاق که شامل طلاق از طرف زن، طلاق از طرف مرد و طلاق توافقی است. کم دردسرترین نوع طلاق ، طلاق توافقی است که به دلیل رسیدگی و صدور رای در کوتاه ترین زمان ممکن، تبدیل به طلاقی رایج شده است. علاوه بر این از آنجا که طی کردن مراحل طلاق توافقی بدون نزاع و درگیری طرفین انجام میشود. واحتمال بروز اختلافات در آینده را به حداقل می رساند. امروزه اکثر زوج هایی که تصمیم به جدا شدن دارند وارد این پروسه میشوند.
طلاق توافقی به صورت غیر حضوری
گاهی زوجین نمیتوانند یا به هر دلیلی نمیخواهند به صورت حضوری وارد پروسه ی طلاق توافقی شوند. در این صورت تمامی مراحل بصورت کامل از جلسات مشاوره گرفته تا گرفتن سند طلاق ، توسط وکلای مجرب و بدون نیاز به حضور زوجین صورت میگیرد. وکلای مجرب موسسه حقوقی آقای وکیل با توجه به تجارب و سوابق درخشانی که در زمینه انواع دعاوی خانواده دارند، کلیه ی مراحل طلاق توافقی را در کوتاهترین زمان ممکن و بدون نیاز به حضور زوجین انجام میدهند.
مواردی که زوجین باید به یک تصمیم مشترک برسند
در طلاق توافقی از آنجا که نظر دادگاه در مورد مسائل زندگی مشترک زوجین دخیل نیست. و خود طرفین باید به یک نظر واحد در این زمینه برسند. باید قبل از اقدام به طلاق توافقی در مورد چندین مساله ،تصمیم نهایی بگیرند و سپس وارد پروسه ی طلاق شوند. در زیر به جند مورد آن میپردازیم.
- نفقه ی زوجه
- نفقه ی فرزندان
- اجرت المثل
- حضانت فرزندان
- مهریه
- جهیزیه
- نحوه و تاریخهای ملاقات با فرزند
- سایر حقوق مالی و غیر مالی طرفین
موسسه ی حقوقی آقای وکیل ,درخدمت است که اگر زوجین مایل به طلاق حضوری نباشند. تمامی توافقاتی که بین آنها انجام شده را بنویسند و بعد از امضای طرفین عین همان توافقات را در دادگاه اعلام کنند. همچنین وکلای ما میتوانند تمامی مراحل را حتی حضور در جلسات مشاوره های اجباری را بدون نیاز به حضور زوجین انجام دهند. ارتباط با مشاوره حقوقی در اصفهان
نفقه ی زوجه
سوالی که مطرح است اینکه آیا زن بعد از طلاق توافقی حق نفقه دارد یا خیر؟
در طلاق رجعی مرد میتواند تا به سر رسیدن زمان عده به همسر خود رجوع کند. بنابر این باید نفقه ی زن در این مدت داده شود. اما در طلاق توافقی چون مرد حق برگشت به همسر را در زمان عده ندارد نفقه ای هم برای زن در نظر گرفته نمیشود. بنابراین به علت تمام شدن رابطه زناشویی بین زن ومرد، مرد دیگر وظیفه پرداخت نفقه به همسر را ندارد. اما گاهی زن و مرد توافق میکنند که بعد از طلاق تا پایان عده،که سه ماه و ده روز است مبلغی را به عنوان نفقه به زن پرداخت کند.
طلاق توافقی، طلاق بائن است و مرد حق بازگشت به همسر خود را ندارد پس مرد وظیفه پرداخت نفقه را ندارد. بنابراین بعد از طلاق توافقی به زن نفقه تعلق نمیگیرد.
طلاق رجعی، طلاقی است که مرد در زمان عده میتواند نزد همسر بازگردد در این طلاق دو حالت وجود دارد. در مرحله اول اگر زوج به همسر خود مراجعه کند عده زن به پایان رسیده و زن و شوهر به حساب میآیند. که در این حالت مرد وظیفه پرداخت نفقه را برعهده دارد. ولی در حالت دیگر اگر زوج در مدت زمان عده به همسر خود مراجعه نکند و مدت عده به پایان برسد زن مطلقه محسوب شده و مرد وظیفه پرداخت نفقه ندارد. از این موضوع این نکته بدست میاید که تا پایان عده که هنوز زوجین، زن وشوهر به حساب میآیند مرد مکلف به پرداخت نفقه است.
نفقه زن باردار
اگر در حین باردار بودن زن ، زوجین تصمیم به طلاق توافقی بگیرند، مرد موظف است تا زایمان زن نفقه ی او را پرداخت کند. برای اطلاع از چگونگی گرفتن نفقه و میزان آن میتوانید با بهترین وکیل اصفهان در موسسه ی آقای وکیل مشورت کنید.
نفقه ی فرزندان
نفقه ی فرزندان همیشه به عهده ی پدر است بنابراین اگر حتی حضانت فرزند با مادر باشد پدر موظف است نفقه ی فرزندان را پرداخت کند. در طلاق توافقی ممکن است مادر نفقه ی فرزند یا فرزندان را به عهده بگیرد که در این صورت باید به صورت مکتوب به امضای طرفین برسد.
اجرت المثل
به معنای کارهایی است که زن در طول زندگی مشترک در خانه انجام داده است. در صورتی که زن بخواهد اجرتالمثل خود را دریافت نماید یا نه باید در مورد آن نیز با همسر خودبه توافق برسد.
حضانت فرزندان
در طلاق توافقی باید تکلیف حضانت فرزندان مشخص شود. حضانت فرزندان تا سن ۷ سالگی با مادر و پس از آن تا سن بلوغ با پدر است. سن بلوغ برای دختران ۹ سال و برای پسران ۱۵ سال میباشد.ولی در طلاق توافقی قانون تابع تصمیم زوجین است و هر گونه که آنها تصمیم بگیرند دادگاه میپذیرد. اگر در این مورد زوجین نتوانند به توافق برسند باید تسلیم قانون دادگاه شوند.
مهریه در طلاق توافقی
توافق در مورد مهریه: یکی از مهمترین بحث ها در طلاق مهریه ی زوجه است که از زمان خواندن عقد نکاح بر عهده ی زوج است. و زوجه هر موقع بخواهد میتواند آن را طلب کند. در مورد طلاق توافقی باید دو طرف به این نتیجه برسند که آیا زوجه مایل است همه ی مهریه را ببخشد یا بخشی از آن را، اگر قسمتی از آن را بخشید باید دقیقا مقدار آن مشخص باشد. یا مثلا اگر به زوج فرصت داد که در طی زمان مشخصی چه مبلغی را بابت مهریه پرداخت کند. باید زمان آن برای دادگاه دقیقا مشخص باشد.
در مورد بقیه ی دیون مانند نفقه، اجرت المثل و … نیز باید به یک تصمیم کاملا مشخص برسند و سپس برای طلاق توافقی اقدام نمایند. تا در حین مراحل طلاق به مشکلی برخورد نکنند.
جهیزیه
جهیزیه به کلیه وسایلی گفته میشود که زوجه هنگام ازدواج با خود به خانه ی همسر آورده است. در بسیاری از فرهنگها لیستی از جهیزیه زوجه تهیه میشود که برای روز مبادا داشته باشند. که به آن سیاهه ی جهیزیه میگویند. مساله ای که در بسیاری از موارد مشگل ساز است اینست که مثلا زوجین سالیان سال با هم زندگی کرده اند و سپس به نتیجه ی طلاق توافقی رسیده اند. فرض کنید یخچال یا فرش یا هر وسیله ی دیگری که زوجه با خود هنگام ازدواج آورده اند. در طول این سالها فرسوده شده و توسط زوج تبدیل به احسن شده باشد.
در مورد این وسایل طرفین باید بنشینند و به یک توافق و تصمیم نهایی برسند . مثلا تصمیم بگیرند بعضی از وسایل را زوج با خود ببرد و بعضی دیگر را زوجه.این مورد را هم باید طی یک بند با جزئیات کامل مکتوب کنند و طرفین امضا کنند زیرا تعیین تکلیف در مورد جهیزیه برای صدور گواهی عدم امکان سازش ضروری است.
نحوه ی ملاقات با فرزندان
در مورد نحوه ملاقات مانند بقیه ی موارد طرفین باید به یک اتفاق نظر برسند ،اگر در این مورد نتوانند تصمیم بگیرند باید تسلیم نظر دادگاه باشند.دادگاه در ان مورد بین ۲۴ تا ۴۸ ساعت در هفته را برای فردی که حضانت فرزند با وی نیست در نظر میگیرد.
طلاق توافقی برای ایرانیان خارج از کشور
اگر زوجین هر دو در خارج از کشور زندگی کنند و در آنجا تصمیم به طلاق توافقی گرفتند میتوانند با مراجعه به سفارت یا کنسولکری ایران در آن کشور به وکیلی در ایران یا یکی از اقوام خود در ایران وکالت دهند. همچنین اگر یکی از طرفین در ایران و دیگری در خارج باشد ،فردی که در ایران نیست میتواند به همسر خود در ایران وکالت دهد تا وی با مراجعه به وکیل دادگستری پرونده ی طلاق توافقی را به جریان بگذارد.
در وکالت نامه ای که زوجین تنظیم میکنند باید تمامی دیون و حقوق طرفین مانند مهریه ،جهیزیه،نفقه و غیره کاملا مشخص باشد. تا وکلای دو طرف در طی مراحل قانونی طلاق توافقی با مشکلی مواجه نشوند. بنابراین برای اینکه پرونده منجر به عدم پذیرش آن از طرف دادگاه خانواده نشود. زوجین باید وکلای با تجربه اختیار کنند. کانون وکلای آقای وکیل با داشتن سالها تجربه در زمینه ی مسائل حقوقی آماده ارائه ی بهترین خدمات به افراد داخل و خارج از کشور میباشد.
مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی
برای ورود به پروسه ی طلاق توافقی و گرفتن گواهی عدم امکان سازش برای دفترخانه و نهایتا اجرای صیغه ی طلاق به مدارکی نیاز است که در زیر به آن میپردازیم.
- شناسنامه و کارت ملی زوجین
- سند ازدواج یا رونوشت تایید شده از سردفتر دفترخانه ای که عقد نکاح در آنجا ثبت شده است.
- توافق نامه ای که زوجین در مورد مسایل ذکر شده مانند مهریه،جهیزیه،نفقه و بقیه موارد نوشته اند
- گواهی پزشکی قانونی مبنی بر سلامت بکارت یا زوجه یا گواهی عدم بارداری
- نظریه کتبی واحد مشاور خانواده
- گواهی عدم امکان سازش به دفتر رسمی ازدواج وطلاق
در صورتیکه مراحل طلاق توافقی به صورت حضوری توسط زوجین انجام نشود، وکالتنامه ی وکیل دادگستری نیز باید ضمیمه ی پرونده شود. توقیف خودرو به علت کشف حجاب
هزینه های طلاق توافقی
در طلاق توافقی در سه مرحله و در جایگاههای مختلفی باید هزینه های مراحل طلاق توسط زوجین پرداخت شود که به انها اشاره میکنیم:
- در ابتدا با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی بایدهزینه ی دادرسی پرداخت شود
- هزینه ی جلسات اجباری مشاوره و گرفتن گواهی عدم سازش که قیمت آن در همه ی مراکز یکسان است
- هزینه ی دفترخانه برای جاری شدن صیغه ی طلاق و ثبت طلاق در دفترخانه که قیمت آن بستگی به شخص دفتر دار و انصاف او دارد. این هزینه بیشترین هزینه را از هزینه های پرداختی در طلاق توافقی شامل میشود.
در ضمن اگر زوجین به هر دلیلی نمیخواهند به صورت حضوری وارد این مراحل شوند. میتوانند با پرداخت حق الوکاله همه ی مراحل را به وکلای ما در موسسه ی آقای وکیل بسپارند. تا با تجربه و مهارتی که دارند در کوتاهترین زمان ممکن صفر تا صد مراحل را با منصفانه ترین قیمت انجام دهند.
طلاق توافقی چه قدر زمان میبرد؟
چنانچه زوجین خودشان به صورت حضوری تصمیم به انجام این مراحل داشته باشند. از زمان تقدیم دادخواست به دفتر قضایی تا جاری شدن صیغه ی طلاق و ثبت آن در دفترخانه چیزی حدود چهل و پنج روز تا سه ماه طول میکشد. موسسه ی آقای وکیل با توجه به تجارب و سوابق درخشانی که در زمینه ی انواع دعاوی از جمله طلاق توافقی دارند میتوانند این مراحل را در کمتر از 10 روز انجام دهند. در صورتی که این مهلت سه ماهه برای ثبت طلاق و جاری شدن صیغه طلاق به پایان برسد. زوجین باید برای دریافت گواهی عدم امکان سازش مجددا اقدام کنند.
آیا رای طلاق توافقی قطعی است؟
بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی، رای طلاق توافقی ، قطعی نبوده و قابل تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی می باشد، لذا برای ثبت رای طلاق توافقی و اجرای صیغه طلاق، لازم است که زوجین صبر کنند تا 44 روز از تقدیم گواهی عدم امکان سازش بگذرد. یعنی 22 روز مهلت تجدید نظرخواهی و 22 روز مهلت فرجام خواهی طی شود و سپس اقدام به اجرای صیغه طلاق و ثبت طلاق نمایند.
بارداری در طلاق توافقی
اگر زن هنگام طلاق توافقی باردار باشد، امکان طلاق وجود ندارد. اما اگر وضعیت حضانت و نفقه فرزند و همچنین نوع زایمان و اینکه چه کسی مسئول پرداخت هزینه های زایمان است مشخص شود، میتوان صیغه طلاق را جاری نمود. اما میزان نفقه و وضعیت حضانت فرزند حتما باید تعیین گردد تا حقوق فرزند بعد از به دنیا آمدن مشخص باشد.
حذف نام همسر از شناسنامه
اگر هنگام طلاق توافقی زوجه باکره باشد میتواند نام همسر را از شناسنامه اش حذف کند. در این صورت زوج هم میتواند با همان حکم نام زوجه را از شناسنامه اش حذف کند.اما اگر زن باکره نباشد میتواند بعد از ازدواج دوم نام همسر اول خود را از شناسنامه حذف کند.
عودت هدایا
در طلاق توافقی باید تکلیف هدایا مخصوصا طلا نیز مانند بقیه چیزها مشخص شود. رویه بر این است که طلاهای داده شده به زن پس از عقد متعلق به خود او باشد اما در طلاق توافقی تمامی هدایا بایدبه یکدیگر عودت داده شود.
حذف نام همسر سابق از شناسنامه پس از طلاق
چنانچه زن هنگام طلاق باکره باشد و این موضوع با مراجعه به مراکز قانونی ثابت شود و گواهی بکارت صادر شود،در حکم دادگاه هم زن هم مرد میتوانند با استناد به همین حکم درخواست حذف نام همسر را از شناسنامه داشته باشند.اما در صورتیکه زن باکره نباشد بعد از ازدواج دوم میتواند نام همسر سابق را از شناسنامه حذف کند.
اذن پدر دختر در طلاق توافقی
بر خلاف آنچه در نظر عموم مردم است اذن پدر دختر در طلاق توافقی الزامی نیست. دختر اگر باکره نباشد ولایت پدر ساقط میشود و نیازی به اذن پدر نیست.در مورد دختر باکره قانون نوشته ای در مورد اذن پدر در طلاق توافقی وجود ندارد بنابراین در طلاق توافقی در هیچ صورتی اذن پدر نیاز نیست.
کلام آخر
با توجه به قوانین دست و پاگیر دادگاهها و اتلاف وقت و انرژی زیاد در پروسه ی طلاق مخصوصا اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد و زوج راضی به طلاق نباشد. شاید سالها طول بکشد تا پروسه ی طلاق از طرف زن به نتیحه برسد. بنابراین بهترین و سریعترین راه برای گذر از جنجال های خانوادگی در پروسه ی طلاق اینست که زوجین با هم به توافق برسند. تا در بسیاری از موارد گذشت کنند و بتوانند به یک جمعبندی که مورد قبول هر دو هست برسند. و از طریق طلاق توافقی وارد عمل شوند.
در طلاق توافقی نیز برای جلوگیری از اتلاف وقت و انرژی یا به هر دلیلی که زوجین نمیخواهند با هم روبه رو شوند میتوانند از وکلای خبره ی موسسه ی آقایوکیل برای انجام صفر تا صد مرحله ی طلاق کمک بگیرند. تا در کوتاهترین زمان و کمترین هزینه از خدمات ما بهره بگیرند.