شکایت از قاضی پرونده
شکایت از قاضی پرونده : از انجائی که امر قضاوت از اموری بسیار حساس و پیچیده میباشد افرادی که در این جایگاه قرار میگیرند و به عنوان مجری عدالت حکم صادر میکنند خود باید بری از جرم و خلاف باشند. در صورتیکه قاضی نتواند حکمی عادلانه صادر کند و یا خودش مرتکب جرم شده باشد افراد این حق را دارند که از قاضی شکایت کنند.
برای اینکه بتوان از اشتباهات و تخلفات قضات تا حد ممکن جلوگیری کرد آئین دادرسی در نظام حقوقی اسلامی دو مرحله ای تعیین شده است. همچنین امکان شکایت از قضات در نظام اسلامی به منظور رسیدگی به تخلفات دستگاه قضا ، راهکاری است برای اینکه بتوان عدالت را هر چه بیشتر در جامعه برقرار کرد.
در این مقاله به بررسی نحوه شکایت از قضات ، جرائم ارتکابی قضات و مراجع رسیدگی به جرائم قضات و مجازات های قانونی میپردازیم.
–
مراجع رسیدگی به تخلفات قضات
در صورت ارتکاب جرم توسط قضات ، مراجع اصلی که میتواند به بررسی جرم بپردازد دادگاه عالی انتظامی قضات و دادسرای انتظامی قضات میباشد. به موجب ماده 3 قانون نظارت بر رفتار قضات ، مراجعی که صلاحیت بررسی تخلفات قضات را دارند به شرح زیر میباشد:
- دادگاه عالی انتظامات قضات
- دادگاه عالی تجدید نظر انتظامی قضات
- دادگاه عالی رسیدگی به صلاحیت قضات
- دادسرای انتظامی قضات
- دادستان انتظامی قضات
- دادیار انتظامی قضات
دادگاه عالی انتظامات و دادگاه تجدید نظر انتظامی قضات در تهران تشکیل میشود و بنا به تشخیص رییس قوه قضائیه دارای شعب متعدد میباشد. هر شعبه دارای یک رئیس و دو مستشار میباشد. در صورتیکه قاضی روحانی باشد در دادگاه ویژه روحانیت به جرم او رسیدگی میشود.
–
نحوه شکایت از قاضی پرونده
برای شکایت از قاضی پرونده باید مطابق با قانون نظارت بر رفتار قضات ، ابتدا شکایت نامه ای تنظیم کرد. این شکایت نامه در دادسرای انتظامی قضات مورد بررسی قرار میگیرد. اگر به تشخیص دادستان پرونده ، قاضی متخلف شناخته شود مورد تعقیب انتظامی قرار میگیرد و بر طبق تشخیص مقامات دادسرا ، ضمن صدور قرار تامین و جلب ، پرونده برای رسیدگی به دادگاه عالی انتظامی قضات ارسال میشود.
طبق ماده 9 قانون نظارت بر رفتار قضات ، دادستان عالی انتظامی باید حداقل 20 سال سابقه کار اجرائی داشته باشد و در 10 سال اخر خدمت ، محکومیت قضائی درجه 3 یا بالاتر نداشته باشد. همچنین معاون و دادیار در دادسرای عالی باید حداقل 15 سال سابقه قضائی داشته باشند. شرح وظایف و اختیارات دادسرای انتظامی به قرار زیر است:
- بازرسی و کشف جرائم و تخلفات انتظامی قضات و تعقیب نمودن آنها در هر رتبه و مقامی که باشند.
- نظارت مستمر بر عملکرد قضات ، تحقیق در اعمال و رفتار منافی حیثیت و ارزشیابی آنها با رعایت حریم خصوصی.
- پیشنهاد تعلیق قاضی از خدمات قضائی به دادگاه عالی انتظامی قضات.
- پیشنهاد جابجائی قضات به رئیس قوه قضائیه.
- پیشنهاد تشویق برای قضات دارای خدمات علمی و عملی مشهود به رئیس قوه قضائیه.
برای ارتباط با بهترین وکیل در اصفهان و دریافت مشاوره با ما در تماس باشید.
–
مجازات های انتظامی قضات
در صورت شکایت از قاضی و ارسال پرونده به دادسرا و محرز شدن تخلف قاضی در دادگاه عالی انتظامی قضات ، مطابق با ماده 13 قانون نظارت بر رفتار قضات ، دادگاه عالی رای خود را صادر میکند. قابل ذکر است رای داده شده به مدت 20 روز قابل تجدید نظر میباشد. مجازات های انتظامی قضات به شرح زیر میباشد:
- توبیخ کتبی بدون درج در سابقه خدمتی
- توبیخ کتبی با درج در سابقه خدمتی
- کسر حقوق ماهانه تا یک سوم از یک تا شش ماه
- کسر حقوق ماهانه از شش ماه تا یکسال
- کسر حقوق ماهانه از یک تا دو سال
- تنزل یک پایه قضائی و در مورد قضات نظامی تنزل یک درجه نظامی و یا رتبه کارمندی
- تنزل دو پایه قضائی و در مورد قضات نظامی تنزل دو درجه نظامی یا دو رتبه کارمندی
- انفصال موقت خدمت از یک تا شش ماه
- انفصال موقت خدمت از شش ماه تا یکسال
- انفصال دائم از خدمات قضائی
- انفصال دائم از خدمات دولتی
- خاتمه خدمت از طریق بازنشستگی با داشتن حداقل 25 سال سابقه کار و باز خرید با داشتن کمتر از 25 سال سابقه کار
- تبدیل به وضعیت اداری و در مورد قضات نظامی لغو ابلاغ قضائی و اعاده به یگان خدمتی
در این جا ذکر این نکته لازم است که نهایت مجازات برای یک قاضی انفصال دائم از خدمت میباشد. ولیکن اگر قاضی مرتکب جرائمی شده باشد که مستوجب قصاص ، حد ، دیه و تعزیرات شود مطابق با ائین دادرسی کیفری در دادگاه های عمومی به جرائم وی رسیدگی می شود. در چنین مواردی ممکن است قاضی به قصاص عضو یا نفس ، شلاق و یا دیه محکوم گردد.
–