دعاوی الزام به تنظیم سند چیست؟
مالکیت در بسیاری از مواقع تنها با وجود سند رسمی تعریف می شود، مثلا در بسیاری از مسائل و مشکلات ملکی حقوقی شما تنها با داشتن سند ثبتی رسمی می توانید دادخواست دعوی مورد نظر را طرح کنید و پیگیری بسیاری از موارد فقط با داشتن سند رسمی و ثبتی قابل پیگیری می باشد .در خصوص معاملات املاک و اموال غیر منقول ذاتی و نیز در مورد بعضی از اموال منقول مثل خودرو و موتورسیکلت و… وجود سند رسمی ضرورت دارد ، در صورتی که فروشنده با هر بهانه ای اقدام به تنظیم سند رسمی نکند خریدار میتواند الزام وی را به تنظیم سند رسمی از محاکم بخواهد که به این دعوی و خواسته اصطلاحاً دعاوی الزام به تنظیم سند رسمی گفته میشود.
اموال غیر منقول ذاتی به اموالی گفته می شود که ذاتاً قابل نقل انتقال از مکانی به مکان دیگر نیستند.
توجه کنید که دعاوی الزام به تنظیم سند رسمی در خصوص املاک و اموال غیر منقول، در دادگاه محل وقوع ملک و در خصوص اموال منقول در دادگاه محل اقامت خوانده مطرح می شود. قبل از طرح چنین دعاوی حتما از یک وکیل ملکی مشورت بخواهید.
برای دریافت مشاوره و دریافت توضیحات بیشتر شما میتوانید از طریق پادکست های حقوقی راهنمایی های لازم را دریافت کنید.
هزینه ی دعاوی الزام به تنظیم سند چقدر است؟
هزینه ی دعاوی الزام به تنظیم سند را می توان به دو دسته و دو نوع هزینه تقسیم کرد.
- هزینه ی دادرسی پرونده دعوی
- هزینه و حق الوکاله ی وکیل ملکی
دعوی الزام به تنظیم سند ، مالی بوده و باید برای دادرسی مبلغی پرداخت کنید که این هزینه دادرسی معادل ۵/۳ درصد ارزش منطقه ای ملک است. برای تعیین مقدار هزینه دادرسی دعوی الزام به تنظیم سند ، ارزش منطقه ای املاک براساس ویژگیهای ظاهری و نوع مصالح به کار رفته شده و موقعیت ملک، منطقه و شهر ملک، در نظر گرفته می شود و طبق آنان محاسبه می شود. توقیف خودرو به علت کشف حجاب
دعاوی الزام به تنظیم سند چگونه طرح می شوند؟
برای دعاوی الزام به تنظیم سند دو حالت وجود دارد:
- خریدار و فروشنده در سند عادی، تاریخی را برای حضور در دفترخانه برای جهت تنظیم سند رسمی و انتقال مالکیت مشخص نموده باشند. در این حالت ابتدا خریدار و خواهان تنظیم سند رسمی و ثبتی باید در تاریخ معین در دفترخانه ی ذکر شده حاضر شود. و در صورت عدم حضور مالک رسمی مال که قبل از سند رسمی زدن همان فروشنده می باشد. در دفترخانه، گواهی عدم حضور را از دفترخانه تعیین شده دریافت کند. تا این گونه بتواند به دادگاه و قاضی اثبات کند که فروشنده از تعهدی که نسبت به تنظیم سند رسمی انتقال مالکیت داشته است. سر باز زده و به تعهد خویش عمل ننموده.
- خریدار و فروشنده در سند عادی تاریخ یا محلی را برای تنظیم سند رسمی مشخص نکرده باشند: خریدار باید ابتدا طی یک اظهارنامه ی رسمی از فروشنده بخواهد که برای تنظیم سند رسمی انتقال مالکیت در زمان مشخص و دفترخانه مشخص شده حاضر شود. در این صورت نیز اگر بدون دلیل موجهی فروشنده در زمان مقرر و دفترخانه مشخص شده حاضر نشود، خریدار می تواند گواهی عدم حضور را از دفترخانه بگیرد. با این حال باید در نظر داشت در فرض فوق دادگاه در صورتی به دعوای تنظیم سند رسمی رسیدگی میکند که عرفاً یا قانوناً خرید و فروش مال مندرج در سند عادی، از طریق سند رسمی متداول باشد. بدون داشتن سند رسمی متداول که به نوعی قولنامه ی قانونی با رعایت شروط قانونی می باشد فقط امکان پیگیری و رسیدگی را دارد.
چه اقداماتی را دادگاه جهت الزام به تنظیم سند رسمی انجام میدهد؟
پس از طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ، دادگاه در وهله ی اول برلی رسیدگی به پرونده ، مواردی را در نظر می گیرد که پس از بررسی ان ها به پرونده رسیدگی می شود، برخی از این پیگیری ها عبارتند از:
- ابتدا دادگاه میبایست صحت تحقق انتقال مالکیت را صحت یابی کند.
- دادگاه باید بررسی کند که خوانده مالک رسمی مال باشد.
- بررسی کند که خوانده اهلیت فروش مال را داشته باشد.
- باید تایید شود که خواهان الزام به تنظیم سند، تمامی تعهدات مقرر در سند عادی را انجام داده است و پرداختها یا شروط قراردادی که بر عهده خواهان برای دریافت مالکیت ملک بوده است توسط وی انجام شده است.
- دادگاه زررسی کند که هزینه تنظیم سند رسمی چه میزان است و بر عهده کدام یک از طرفین است.
پس از صدور حکم برای اجرای حکم چه باید کرد؟
بعد از صدور حکم قطعی مبنی بر الزام خوانده یا فروشنده به تنظیم سند رسمی. فروشنده ده روز مهلت دارد تا به دفترخانه مراجعه و انتقال مال طی سند رسمی را انجام دهد. اما در صورت امتناع مالک از این کار، واحد اجرای احکام دادگاه مستقیماً از دفترخانه اسناد رسمی میخواهد. که سند رسمی انتقال ملک را تنظیم و نماینده دادگاه به جای خوانده آن سند امضا خواهد نمود.
دعاوی الزام به تنظیم سند رسمی چقدر طول میکشد؟
باید به این نکته توجه کنید که طول و زمان این کار بستگی به تراکم و کار شعبه دادگاهی که پرونده در آن در حال رسیدگی است دارد.
چند عامل دیگر که بر زمان پرونده تاثیر دارد، عبارتند از:
- میزان پیچیدگی پرونده: برای مثال دعوی یک زمین ۲۰ هزار متری بیشتر از یک واحد آپارتمان کوچک طول خواهد کشید.
- احراز دادگاه مبنی بر اینکه خوانده، مالک رسمی و واقعی مال باشد. یعنی ابتدا باید برای دادگاه مشخص شود که خوانده اهلیت فروش مال را داشته مالک رسمی مال بوده است. اگر در این اثنا صحت انتقال مالکیت برای دادگاه احراز نشود، پرونده دچار پیچیدگیهای خاصی شده باشد و روند رسیدگی طولانی خواهد شد.
- تعهدات خواهان طبق سند عادی باید انجام شده باشد.
- مهمترین عامل تاثیرگذار بر طول کشیدن دعوی الزام به تنظیم سند رسمی، استعلامات دادگاه از اداره ثبت و دیگر سازمانها است.
مدارک لازم برای تنظیم دادخواست به تنظیم سند رسمی
برای طرح هرگونه دعوی حقوقی ، به یکسری مدارک همچون:
- مدارک شناسایی از قبیل شناسنامه و کارت ملی
- ارائه سند و یا مدرک و یا قولنامه و توافقات دو طرف قرارداد
دیگر خدمات ما : بهترین وکیل پایه یک در اصفهان | مشاوره تخصصی حقوقی در اصفهان | اعتبار اسنادی | تخلیه ملک | دعاوی خلع ید | تصادف جرحی | دعاوی سرقت | ابطال قرارداد بانکی | طلاق توافقی | چک صیادی | تبلیغ علیه نظام